Ieri, azi este despre Vieru...

Coordonator de proiect - prof. Durbacă Alina Maria

      Ieri, în cadrul Bibliotecii Municipiului Codlea elevii clasei a X-a B împreună cu doamna prof. Alina Durbacă l-au omagiat pe marele poet român Grigore Vieru. I s-a adus un omagiu prin recitare de poezie de către elevii clasei a X-a B și i s-a prezentat viața și opera.

      Toți elevii au citit poezii scrise de marele poet român Grigore Vieru. Am putea să vorbim despre el zile în şir, am putea să-l citim luni în şir, dar putem să îl simţim pe Vieru în fiecare zi în noi. Pentru că Vieru nu este mort. Este viu prin ceea ce ne-a lăsat nouă şi generaţiilor care vin după noi. Noi l-am omagiat pe Vieru pentru că puţini tineri ştiu că 14 februarie este ziua în care Grigore Vieru s-a născut. Vieru ar fi împlinit azi 89 de ani.

      Grigore Vieru a fost un poet român născut peste Prut şi care din prima zi a vieţii lui şi până la ultima suflare a simţit româneşte. A unit prin poezia sa cele două maluri ale Prutului, nefiind astfel niciodată despărţite, după cum chiar marele Vieru spunea "La fraţi nu poţi pune hotare!".

      Grigore Vieru s-a născut în 14 februarie 1935, în satul Pererîta, fostul judeţ Hotin din România, azi făcând parte din Republica Moldova– şi urcă la cer mult prea devreme, în 18 ianuarie 2009 în Chişinău. A fost un poet român originar din România, care în urma ocupației ruse a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut într-o familie de plugari români, fiu a lui Pavel şi Eudochia Vieru. A absolvit şapte clase în satul natal, în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953. În 1960 se căsătorește cu Raisa, profesoară de română și latină, împreună având doi copii: Teodor și fiul mai mic, Călin.

      A debutat la editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe" şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii "Scînteia Leninistă".

      Scrie multă poezie pentru copii. Devine de asemenea publicist, prozator, eseist, realizator de manuale școlare, printre care și abecedarul "Albinuţa" după care încă învață generaţii de copii. Opera sa poetică este tradusă în limbile rusă, ucraineană, bielorusă, letonă, lituaniană, estonă, tadjică și turkmenă.

      Versurile sale sunt cunoscute cititorilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Germania, Finlanda, Franta și Statele Unite ale Americii. Operei sale, patrunsă în manuale și antologii, i se consacră numeroase studii. Ieri, azi, mâine și în fiecare zi să fie puțin și despre Vieru....

Toate drepturile rezervate © Școala Profesională Specială Codlea
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți