Mâini îndemânatice
Coordonatori de proiect - prof. Urs Simona şi prof. Vîrlan Loredana Nicoleta
Proiectul "Mâini îndemânatice" a fost conceput ca o activitate adiacentă procesului instructiv-educativ, ca formă alternativă de învăţare şi dezvoltare a abilităţilor manuale, pentru a stimula dezvoltarea cognitivă, spirituală, inter-personală și socială. Proiectul propune adaptarea continuă la cerințele individuale, diverse ale tuturor copiilor precum și la regulile impuse de pandemie.
Activitățile propuse îmbină munca individuală cu cea în echipă, dezvoltă copiilor o motivație intrinsecă, previne abandonul școlar prin implicarea întregului colectiv, astfel fiecare elev devine obiect și subiect al educației informale.
Se urmărește valorificarea sferei emoţionale şi motivaţionale în formarea (educarea) simţului estetic, care va rămâne pe tot parcursul proiectului un punct de referinţă în realizarea obiectivelor.
Proiectul a fost conceput având la bază idealul educațional românesc LAICA (dezvoltarea unei personalități libere, armonioase, integrabile, creatoare și autonome).
Scopul principal îl constituie reducerea marginalizării copiilor cu CES, cu dificultăţi de învăţare, precum şi schimbarea mentalităţilor şi atitudinii elevilor, cadrelor didactice faţă de aceştia; dar şi eficientizarea integrării sociale a elevilor cu CES prin implicarea directă în formarea autonomiei personale a acestora şi promovarea experienţei didactice pozitive în legătură cu strategiile didactice aplicate în şcoală.
Obiectivele specifice ale proiectului;
- Stimularea mentală, antrenarea artistică şi fizică, integrarea socială şi dezvoltarea mai amplă a abilităţilor copiilor cu nevoi speciale prin activităţi artistice şi creative de imaginaţie şi de abilitate practică;
- Includerea, în mod direct, a copiilor cu nevoi speciale în comunitatea locală;
- Realizarea incluziunii şi implicării prin angajarea tuturor factorilor interesaţi în programul educaţional de activităţi ce promovează intens, printre altele, integrarea socială;